Składniki:
schab: 8 plastrów
musztarda francuska: 5 łyżek
musztarda chrzanowa: 5 łyżek
cebula: 1 sztuka
tarty chrzan: 2 łyżki
kalafior: 20 dag
marchewka: 20 dag
przyprawy: pieprz cytrynowy
słodka papryka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso umyć dokładnie, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć pieprzem cytrynowym i odłożyć na bok. Musztardę francuską wymieszać z musztardą chrzanową i tartym chrzanem. Cebulę obrać ze skórki i drobno posiekać, dodać do wymieszanych musztard. Do mieszanin dodać dwie łyżki wody i doprawić do smaku słodką mieloną papryką. Rozbite plastry schabu posmarować z obu stron musztardowo-chrzanowym sosem. Mięso zwinąć w roladki i owinąć folią aluminiową. Ugotować w parowarze o mocy 800W przez około 50 minut. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Marchewkę obrać ze skórki, umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Można także wykroić bardziej fantazyjne kształty, na przykład gwiazdki czy kwiatki za pomocą foremek do ciastek. Kalafior i marchewkę ugotować na parze do miękkości i podawać razem ze schabem.
Wszystkie przepisy