Składniki:
wędzone tofu: 160 g
ogórek: 1
sałatka: pół główki
orzechy włoskie: 30 g
olej: 1 łyżka
szczypiorek: 1
koperek: 1
sol i pieprz: do smaku
oliwa z oliwek: 3 łyżki
sok z pomarańczy: 4 łyżki
sok z cytryny: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy. Tofu kroimy w grubszą kostkę. Na patelnię wlewamy olej i kiedy będzie już rozgrzany wrzucamy do niego kostki tofu. Smażymy je kilka minut. Dla osób preferujących beztłuszczowe posiłki polecamy zamiast smażenia tofu, jego grillowanie na patelni grillowej. Następnie siekamy ogórka, szczypiorek, koperek i orzechy włoskie. Sałatę rwiemy na drobne strzępki. Orzechy, ze względu na kruchą konsystencję kroimy dość grubo. Do sałatki należy przygotować sos. W tym celu mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Można je także zmiksować w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie posiekane warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy do nich smażone tofu i polewamy sosem. Składniki delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut przed podaniem. Sałatka smakuje wyśmienicie z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub grillowaną bagietką.
Wszystkie przepisy