Składniki:
świeże liście mniszka lekarskiego: 20 dag
pomidory: 2
cebule:2
szczypiorek: 1 pęczek
ocet jabłkowy: 3 łyżki
musztarda sarepska: 1 łyżeczka
zielony pieprz: 1 łyżeczka
olej z pestek winogron: 4 łyżki
sól morska: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatka z mniszka lekarskiego podawana jest z ostrym sosem. W tym celu mieszamy łyżeczkę musztardy z łyżeczką zielonego pieprzy i 4 łyżkami oleju z pestek winogron. Na koniec dodajemy szczyptę soli morskiej. Następnie przystępujemy do przyrządzenia samej sałatki. W tym celu liście mniszka myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Pomidory, cebule i szczypiorek płuczemy pod bieżącą wodą. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki i usuwamy ogonki. Miąższ kroimy w kostkę. Cebule i szczypiorek drobno siekamy. Następnie warzywa dodajemy do osuszonych liści mniszka lekarskiego, a całość polewamy sosem. Dla miłośników zieleniny polecamy dodać do sałatki koperek lub natkę pietruszki. Mniszek lekarski to inaczej mlecz lub dmuchawiec często występujący na polach i łąkach. Zawiera on wiele cennych substancji odżywczych, m.in. witaminy C, D, A oraz z grupy B, potas, magnez, krzem, żelazo. Jest polecany dla osób mających problemy z układem moczowym, miażdżycą, wątrobą i woreczkiem żółciowym.
Wszystkie przepisy