Składniki:
Schab bez kości: 1kg
mrożone ciasto francuskie: 30 dag
olej: 3 łyżki
cebula: 2
czosnek: 1- 2 ząbki
duży pęczek natki pietruszki
zioła prowansalskie: 1 łyżka
jajko
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto francuskie rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć schab z obu stron na gorącym tłuszczu. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z cebulą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, wbić białko. Dokładnie wymieszać, rozłożyć na schabie. Ciasto rozwinąć z rulonu. Schab przenieść na rozłożony płat ciasta. Mięso zawinąć i "opakować". Nadmiar ciasta odkroić, brzegi zalepić i lekko docisnąć. Wierzch posmarować żółtkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć dekoracyjne elementy i ułożyć je na cieście i również posmarować żółtkiem. Schab piec godzinę w temperaturze 200 stopni C. Smacznego
Wszystkie przepisy