Składniki:
3 łyżki pieczeniowego sosu z torebki
1,2 kg schabu bez kości
3 łyżki konfitury z borówek (100g)
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie
pieprz grubo mielony.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso natrzeć ziołami prowansalskimi i pieprzem, posmarować sosem pieczeniowym> pozostawić na 2 godziny. Naczynie do zapiekania posmarować olejem, włożyć mięso. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piec pod przykryciem 50 minut. Przed koncem pieczenia dodać konfitury z borówek, dusić 10 minut, polewając sosem powstałym z pieczenia. Sos mozna zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Pieczeń podawać na gorąco.
Wszystkie przepisy