Składniki:
Składniki: 3 gałązki szpinaku
50 g sera koziego (z tych twardszych)
1 czerwona cebula
garstka orzeszków piniowych
garść grzanek. Sos: 3 łyżki octu winnego
5 łyżek oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Usuwamy wszystkie uszkodzone i brzydkie liście. Dokładnie myjemy i ucinamy łodyżki tuż przy liściu. Osuszamy. Przygotowujemy sos: ocet winny mieszamy z oliwą. Dodajemy cukier i sól do smaku. Energicznie mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy liście szpinaku. Posypujemy je skrojonym serem kozim. Układamy talarki cieniutko pokrojonej i porozdzielanej na pojedyncze krążki cebuli. Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzeszki pinii, do lekkiego zrumienienia. Przygotowane porcje skrapiamy sosem. Na wierzch sypiemy grzanki i orzeszki piniowe.
Wszystkie przepisy