Składniki:
szparagi: pół kilograma
jajka: 3
orzechy włoskie: 30 dag
majonez: 4 łyżki
śmietana: 2 łyżki
natka pietruszki: 1
cytryna: pół
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów. Następnie do garnka wlewamy wodę z jedną łyżeczką soli. Doprowadzamy ją do wrzenia i wrzucamy warzywa. Szparagi gotujemy do uzyskania delikatnej miękkości (nie mogą być rozgotowane). Jajka przyrządzamy na twardo. Po ich ugotowaniu, obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę. Gotowe szparagi po ostygnięciu dzielimy na pół i mieszamy z jajkami. Następnie przyrządzamy dressing. W tym celu w małej miseczce mieszamy ze sobą majonez i śmietanę. Dodajemy do nich posiekaną na drobne kawałki natkę pietruszki. Wszystko ze sobą mieszamy i dodajemy do szparagów oraz jajek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście wszystkie składniki ponownie mieszamy, aby prawidłowo przeniknęły się smaki. Z połówki cytryny wyciskamy sok i polewamy nim sałatkę. Na koniec łuskamy orzechy i dekorujemy nimi nasze danie. Sałatka świetnie smakuje z grillowanym pieczywem.
Wszystkie przepisy