Składniki:
upieczona pierś z kurczaka
2 łyżki szynki pokrojonej w kostkę
szklanka ryżu
2-3 papryki konserwowe
1 łyżka rodzynków,!łyżka oliwek czarnych
1 mała cebula
2 ogórki konserwowe
3 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki Na Sos: 5 łyżek oleju
sok z cytryny
łyżeczka oregano
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryż ugotować na sypko. Paprykę i oliwki pokroić w paseczki, cebulę i ogórki w drobną kostkę, a pierś z kurczaka na małe kawałki. Pokrojone składniki, ryż, rodzynki, kukurydzę i natkę wymieszać i włożyć do salaterki. Do słoika wlać olej, sok z cytryn, dodać oregano, sól i pieprz do smaku, słoik zakręcić i wstrząsnąć nim kilkakrotnie, aby wszystkie składniki sosu się połączyły. Polać sałatkę sosem
Wszystkie przepisy