Składniki:
4 małe cykorie
3 mandarynki
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka octu winnego
sok z 1 mandarynki
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oleju
po 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i białego
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w niezbyt grube paski. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, usunąć białą skórkę, podzielić na cząstki i pokroić. Rozłożyć na kawałkach cykorii. Sok z mandarynki wymieszać z solą, pieprzem czarnym i białym, octem, dodać olej, wymieszać. Sosem polać cykorię, wymieszać. Pomarańczę sparzyć we wrzącej wodzie, obrać skórkę i pokroić w cieniutkie paseczki, przybrać nimi sałatkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Sałatka może być doskonałym dodatkiem do wątróbki, polędwicy, sznycla czy steku wołowego.
Wszystkie przepisy