Składniki:
0,68 kg wołowych steków top sirloin
1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
8 szklanek warzyw
posiekanych
1 puszka
(226,8g) kasztanów
pokroić w plastry

1 szklanka posiekanej marchewki
1 średniej wielkości czerwona cebula
pokrojona w cienkie krążki
1 zielona papryka
pokroić w kostkę
1 szklanka sera cheddar
utartego
2 łyżki świeżej pietruszki
posiekanej
1 szklanka majonezu
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka chrzanu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Natrzeć mięso solą i pieprzem. Grilować nad średnio rozgrzanymi węglami przez 14 minut. Pokroić steki wzdłuż włókien w kawałki 0,6x5cm. Ułożyć mieszankę warzyw w 3,5 litrowym naczyniu o pionowych ścianach. Dodać pozostałe składniki układając warstwami: kasztany, marchew, wołowinę, krążki cebuli, kostki papryki. W małym naczyniu wymieszać majonez, ocet, cukier i chrzan. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Udekorować sałatkę. Posypać warstwą sera i pietruszką. Przykryć i wstawić do lodówki. Przed podaniem delikatnie wstrząsnąć aby składniki się połączyły.
Wszystkie przepisy