Składniki:
1 szklanka kurczaka miodowo-sezamowego
1 schłodzona główka sałaty lodowej
1 awokado
4-5 posiekanych filetów anchois
garść świeżej żółtej maliny moroszki (szwedzkich hjorton)
3-4 łyżki sera scamorza lub parmezanu pokrojonego w kostkę
4 łyżki suszonych pomidorów
namoczonych w oliwie
2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
1/2 łyżeczki soli morskiej
świeżo zmielony biały pieprz
płatki ogórecznika
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

300 g piersi kurczaka bez skóry i kości, pociętych w paseczki grubości ok. 1 cm marynujemy w lodówce przez 8 godzin w marynacie sporządzonej z 1/4 filiżanki sosu sojowego kikkoman, 2 łyżek polskiej starki, 2 łyżek soku z ananasa, 2 posiekanych ząbków czosnku oraz 2 łyżeczek obranego i startego kłącza imbiru. Następnie mięso wyciągamy i osuszamy. Na jednym płaskim talerzu rozlewamy 3 łyżki łagodnego miodu, na kolejnym rozsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara. Kurczaka obtaczamy w miodzie, a następnie w cukrze. Grillujemy, posypujemy mieloną kolendrą, odstawiamy do schłodzenia. Sałatę płuczemy, odwirowujemy, rwiemy na kawałki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy i siekamy w paseczki. Wszystkie składniki sałaty mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy płatkami ogórecznika, podajemy z dresingiem wasabi
Wszystkie przepisy