Składniki:
wątróbka drobiowa: 30 dag
kukurydza: 1 puszka
sałata lodowa: 1
jaja: 2
grzanki: 1 opakowanie
musztarda: pół słoiczka
oliwa z oliwek: 5 łyżek
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę lodową dokładnie płuczemy i rwiemy na drobne kawałki. Wrzucamy ją do większej miski. Dodajemy przecedzoną przez durszlak kukurydzę. Wątróbkę również płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i kroimy na małe kawałki. Na patelni topimy 2 łyżki oliwy, a kiedy będzie już rozgrzana wrzucamy na nią wątróbkę i dusimy ją na małym ogniu do całkowitej miękkości. Jaja gotujemy na twardo, czyli ok. 7 minut. Następnie studzimy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski. Dodajemy następnie grzanki. Najlepiej wrzucać po trochę, gdyż może się okazać, że całe opakowanie nie jest nam potrzebne. Przechodzimy do przyrządzenia sosu. W tym celu musztardę mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Kiedy sos nabierze jednolitej, rzadkiej konsystencji polewamy nim zawartość miski. Dodajemy soli i pieprzu i wszystko mieszamy. Na koniec gotową wątróbkę kładziemy na wierzch sałatki.
Wszystkie przepisy