Składniki:
sałata lodowa: 1
liście szpinaku: 25 dag
ser kozi: 10 dag
pokrojone w plasterki orzechy laskowe: 2 łyżki
jajka: 4
grzanki: z 1 małej bagietki
szynka: 4 plastry
musztarda: 1 łyżka
oliwa z oliwek: 4 łyżki
ocet winny: 2 łyżki
pieprz i sól: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Liście szpinaku dokładnie umyć i przekroić większe na pół. Następnie ser kozi pokroić w kostkę. Orzechy również pokroić i zarumienić na patelni. Kolejnym etapem przygotowania potrawy jest zagotowanie wody w małym garnku i delikatne wlanie do niej jajek (tak, aby się nie połączyły w jedną masę). Gotować przez 5 minut, po czym wyjąć łyżką cedzakową do osobnego naczynia. Musztardę włożyć do salaterki i połączyć z 3 łyżkami oliwy oraz solą. Dodać liście szpinaku i dokładnie wymieszać. Sałatę należy równomiernie rozłożyć w naczyniach. Na wierzchu ułożyć po jednym jajku, dodać liście szpinaku i grzanki. Szynkę pokroić w paski, przyrumienić na patelni, dodać do niej ocet i zdjąć z ognia. Na koniec sałatę posypać szynką, serem, orzechami i pieprzem. Podawać jako dodatek do drugiego dania bądź osobny posiłek. Wspaniale smakuje także z rybami i mięsem
Wszystkie przepisy