Składniki:
1 i 1/2 kg schabu bez kości
2 pomarańcze
3 łyżki oleju
po 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina
soku z pomarańczy i bulionu jarzynowego
łyżka cukru
przyprawa do wieprzowiny PRYMAT
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Schab umyć, osuszyć. Cukier wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, natrzeć schab, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Pomarańcze obrać, pokroić w dość grube plastry. Schab wyjąć, odwinąć, pokroić w poprzek włókien na plastry, nie przecinając do końca. Pomiędzy plastry mięsa włożyć po 2 plasterki pomarańczy, mięso związać lub dokładnie spiąć wykałaczkami. Formę natłuścić łyżką oleju, włożyć schab, wierzch posmarować resztą oleju. Piec 20 minut w temp. 200°C. Białe wino, sok pomarańczowy i bulion wlać do rondelka, lekko podgrzać. Sosem polać pieczeń, piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C, często polewając wytwarzającym się sosem (jeśli schab za bardzo się zrumieni, nakryć folią aluminiową).
Wszystkie przepisy