Składniki:
400g pomidorów
6 kromek bułki
350g ogórka
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200g sera owczego lub fety

3/4 szklanki oliwy
pęczek natki
gałązka mięty
mielona papryka
4 łyżki soku z cytryny
olej
mielony kminek indyjski(niekoniecznie)
kilka strąków czuszki
sól
pieprz cayenne
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Bułkę pokroić w kawałki. Posypać papryką i skropić 6 łyżkami oliwy. Ułożyć na natłuszczonej blasze i podpiec. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, ogórek i cebulę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w salaterce. Ser owczy lub fetę pokroić w spora kostkę. Ząbki czosnku rozetrzeć z resztą oliwy, dodać sok z cytryny, 2 łyżki wody, drobno posiekaną miętę i natkę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem indyjskim. Sosem polać warzywa, wymieszać, posypać serem. Przybrać bułką oraz pokrojoną w drobne kawałeczki czuszką.
Wszystkie przepisy