Składniki:
Główka sałaty
200g pieczarek
150g bekonu
czerwona cebula

1/2 pęczka natki
4-5 łyżek białego octu winnego
6 łyżek oleju słonecznikowego
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę umyć, osączyć, podzielić na kawałki. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę umyć, posiekać. Bekon pokroić w paski. Usmażyć na 2 łyżkach oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Ocet wymieszać z resztą oleju, cebulą i natką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatę i pieczarki delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na wierzchu ułożyć paski smażonego bekonu.
Wszystkie przepisy