Składniki:
2 marchewki
2 pomidory
3 dymki
ogórek
100g zielonej fasolki
kilka listków sałaty
150g kiełków soi lub fasoli Mung
łyżka keczupu
150ml naturalnego jogurtu
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
2 łyżki ziaren sezamu
szczypiorek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchewkę i fasolkę oczyścić, ugotować na parze. Marchewkę pokroić w krążki, fasolkę w kawałki. Dymkę i ogórka obrać, razem z pomidorami opłukać. Pokroić w cienkie krążki lub cząstki. Szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i keczupem. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do sosu dodać podprażane uprzednio na suchej patelni ziarna sezamu. Sałatę opłukać, osączyć, osuszyć. Ułożyć w salaterce. Dodać resztę warzyw. Posypać kiełkami i szczypiorkiem. Polać jogurtowo – sezamowym sosem.
Wszystkie przepisy