Składniki:
puszka tuńczyka; zielona sałata; 1 mały świeży ogórek; 1-2 ugotowane jajka; 1 cebula; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka octu; sezam; sól; bazylia (świeża lub suszona); majonez
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatka zdrowa i pyszna, a do tego prosta w przygotowaniu. Można jej serwować jako danie główne. 1. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Dodać ocet, sól i pieprz. Pozostawić na 10-15 minut. Odcedzić. 2. Sałatę umyć, pokroić. 3. Tuńczyka odsączyć z zalewy (można rozdrobnić). 4. Pokroić w kostkę ogórek i jajka. Dodać sok z cytryny. 5. Wszystko wymieszać. 6. Posolić. Dodać bazylie i majonez. Dokladnie wymieszać. 7. Posypać sezamem. Smacznego!
Wszystkie przepisy