Składniki:
15 dag sandacza
100 ml śmietany (30%)
1 jajko
50 ml białego wina
1 cytryna
10 dag pora
pół kostki masła
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sandacza myjemy i osuszamy. Następnie delikatnie go solimy i posypujemy pieprzem. Z cytryny wyciskamy sok, którym skrapiamy rybę. Pora myjemy i kroimy w krążki. Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim warzywo. Rozbijamy jajko, oddzielamy białko od żółtka. Następnie żółtko trzepiemy w misce i wlewamy do niego białe wino i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy bądź miksujemy. Zarumieniony na patelni por solimy i pieprzymy. Następnie wlewamy utworzoną z wina, śmietany i żółtka masę. Sandacza układamy na porach i wszystko dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą doprawić rybę koperkiem, natką pietruszki, tymiankiem bądź bazylią. Sandacz jest rybą słodkowodną. Jego mięso posiada właściwości zbliżone do mięsa zwierzęcego, lecz charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Zawiera głównie sód, potas, fosfor, wapń oraz niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.
Wszystkie przepisy