Składniki:
2 czerwone papryki

pętko kiełbasy (może być ponad 8 porcji)

słoik ogórków korniszonych (najlepiej malutkich
lepiej się kroją)
2 cebule (czerwone lub zwykłe)

pęczek pietruszki

pół paczki makaronu ryżowego

majonez

przyprawy: sól

pieprz

chili w proszku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu ryżowego (gotuje się on bardzo szybko) dodajemy pokrojone w kosteczkę: papryczki, kiełbaskę, cebulki, ogóreczki i pietruszkę. Dodajemy majonez, pieprzymy i solimy do smaku. Na koniec dodajemy sproszkowane chili - wg uznania, tak aby sałatka była ostra ale nie piecząca. Jeśli mamy w domu możemy dodać łyżkę oleju sojowego do smaku. Sałatka szczególnie smakuje Panom, gdyż jest konkretna i może nawet zastąpić obiad Mimo, że składniki wydają się do siebie niepasować, ma świetny smak!
Wszystkie przepisy