Składniki:
liście szpinaku: 250 g
pomidory: 4
płatki migdałowe: 4 łyżki
oliwa z oliwek: 2 łyżki
miód: 2 łyżki
sok z cytryny: 2 łyżki
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Liście szpinaku oraz pomidory płuczemy i suszymy. Szpinak wrzucamy do miski, natomiast pomidory kroimy w kostkę. Następnie obydwa warzywa ze sobą łączymy. Kolejnym krokiem jest przyrządzenie dressingu. W tym celu łączymy ze sobą miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz pieprz. Mieszamy je ze sobą i wlewamy do sałatki. Na koniec posypujemy wszystko płatkami migdałowymi. Sałatka ze szpinaku z migdałami, dzięki połączeniu swych składników, jest niezwykłą mieszanką niezbędnych dla zdrowia wartości odżywczych. Wystarczy nadmienić, że sam szpinak zawiera dużo magnezu, fosforu i witamin (głównie A, E i C) oraz białek. Pomidory natomiast są bogate w witaminy C, A i K, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), oraz minerały: potas, wapń, mangan i żelazo. Dzięki dużej zawartości pomidorów sałatka jest także bogactwem przeciwutleniacza o właściwościach antynowotworowych.
Wszystkie przepisy