Składniki:
1 kg schabu bez kości
suszone grzyby
5 liści laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz oliwa z oliwek
tymianek
śmietanka 12% lub 18%
mąka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Połowę grzybów zamoczyć w wodzie. Do moździerza wrzucić podarte liście laurowe, ziele angielskie oraz drugą część grzybów. Dosyć mocno rozetrzeć, dodać trochę oliwy. Mięso oczyścić, posolić, popieprzyć , obtoczyć w zawartości moździerza:P Najlepiej mięso zostawić na noc w lodówce. Wstawić do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy i piec w temp. 200-220 C ok. 2-3 godzin w zależności od ilości mięsa. Schab pokroić w grube plastry. Sos powstały podczas pieczenia przelać do rondelka i zagotować. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, gotować do miękkości. Ok. 2 łyżki mąki wymieszać z wodą , wlać do sosu, zagotować, dodać śmietankę. Mięso podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami, "modrom" kapustą, polane sosem.
Wszystkie przepisy