Składniki:
jajka: 4,ugotowany makaron świderki: 2 szklanki,brokuły: kilka różyczek
tuńczyk w oleju: puszka
kapary:1-2 łyżeczki
majonez sałatkowy:1/3 szklanki
jogurt naturalny:1/3 szklanki
czosnek: 2 ząbki
sok z cytryny
bazylia: 5-6 gałązek
pomidorki koktajlowe: kilka
czarne oliwki: kilka
sól
pieprz
cukier do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1.Jajka ugotuj na twardo. Ostudź,obierz,pokrój w ósemki.Brokuły wrzuć do posolonego wrzątku na 5 min.,odcedz,przelej zimną wodą.Dobrze osącz. 2.Majonez wymieszaj z jogurtem.Dodaj roztarty czosnek.Sos dopraw solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny.Kilka listków bazylii odłóż do dekoracji,resztę posiekaj,dodaj do sosu. 3.Tuńczyka i kapary osącz z zalewy.Makaron wymieszaj z rozdrobnionym tuńczykiem,połówkami pomidorów,brokułami,oliwkami oraz kaparami.Polej sosem,obłóż cząstkami jajek,udekoruj bazylią.
Wszystkie przepisy