Składniki:
makaron muszelki: 200g
cebulka srebrna marynowana: 1 słoik 330 ml. ogórki konserwowe: 5-6 szt. wędlina (szynka lub polędwica): 300 g. majonez: wedle uznania
sól
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować według przepisu. Cebulkę należy odsączyć i jeżeli w słoiku była też gorczyca należy ją oddzielić i wyrzucić aby sałatka nie była gorzka. Ogórki pokroić w kostkę (jeżeli ktoś nie lubi ogórków ze skórką można je obrać, ale wtedy należy dodać do przepisu jeszcze jednego). Wędlinę także należy pokroić w kostkę, mniej ponad 8 porcji tej samej wielkości co ogórki. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem wedle smaku i uznania. Sałatka jest pyszna i świetnie nadaje sie na Wielkanocne śniadanko w gronie rodziny i przyjaciół. Życzę smacznego.
Wszystkie przepisy