Składniki:
2 kg schabu bez kości
10 suszonych moreli
10 śliwek kalifornijskich
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
7 łyżek oliwy

1/4 kostki smalcu
5 roztartych ząbków czosnku
3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego , czosnku , i przypraw. Natrzeć dobrze mięso. W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele.Kieszeń spiąć szpilką do mięs. Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce. Rozgrzać piekarnik. Na blaszkę lub brytfannę wylać olej i włożyć smalec. Piec mięso ok. 2 godzin podlewając je wodą. Wyjąć. Pokroić w grube plastry. Podawać z sosem od pieczenia. Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa są kluski śląskie ,(kluchy na parze) i zasmażana kapusta
Wszystkie przepisy