Składniki:
pomidory: 2
truskawki: 100 gram
ser mozzarella: 1
sałata lodowa: 1/2
oliwa z oliwek: 3 łyżki
ocet balsamiczny: 2 łyżeczki
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Pomidory, sałatę oraz truskawki dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Z pomidorów i truskawek usuwamy listki. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory kroimy w drobną kostkę, a truskawki dzielimy na pół. Ser mozzarella także kroimy na drobne części. Wszystko mieszamy ze sobą w misce. Następnie łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Uzyskanym sosem polewamy sałatkę. Dodajemy do niej soli i pieprzu. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatki najlepiej włożyć ją do lodówki na ok.15 minut. Sałatka z pomidorów, truskawek i mozzarelli jest dość egzotyczna, mimo że tworzona z polskich produktów. W polskiej kuchni rzadko łączy się warzywa ze słodkimi owocami, w dodatku doprawionymi solą i pieprzem. Warto jednak przełamywać dominujące stereotypy i przyrządzić nietypowe danie. Być może stanie się ono elementem rodzinnej tradycji kulinarnej.
Wszystkie przepisy