Składniki:
1 kg - 1,20 kg surowego schabu
1 słoiczek musztardy stołowej
sól
papryka
2-3 ząbki czosnku
ewentualnie 3 liście laurowe
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Schab obrać z błon. Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi. W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki. Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe. Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy. Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C. Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C. Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik. Mięso można podawać z różnymi dodatkami na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i serwować na zimno. Tak przyrządzony schab jest soczysty i pyszny. Smacznego!
Wszystkie przepisy