Składniki:
bakłażany: 2
pomidory: 2
natka pietruszki: 1
cytryna: pół
oliwa z oliwek: 3 łyżki
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatka z bakłażanów jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Bakłażany płuczemy i obieramy ze skórki, pomidory parzymy gorącą wodą i również ściągamy z nich skórkę. Obydwa warzywa kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Następnie przyrządzamy sos. W tym celu oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Bakłażany i pomidory polewamy sosem. Dodajemy przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy. Na koniec dekorujemy sałatkę posiekaną natką pietruszki. Sałatka z bakłażanów bogata jest w wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najponad 8 porcji zawiera witaminy C. Dzieje się tak dzięki oryginalnemu sosowi z oliwy i cytryny oraz natce pietruszki. Witamina C sprawia, że żadne przeziębienie nam niestraszne. Dlatego jest szczególnie polecana osobom o obniżonej odporności organizmu. Sałatka smakuje świetnie z pieczywem czosnkowym bądź grzankami.
Wszystkie przepisy