Składniki:
Cebula: 40 dag
Marchew: 40 dag
Szparagi: 10 dag
Groszek konserwowy: Pół puszki
Masło: 4 dag
Płatki migdałowe: 5 dag
Whisky: 3 łyżki
Cukier: 1 łyżka
Tymianek: 3 gałązki
Sól
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchew i cebule myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w plasterki. Szparagi myjemy i gotujemy w małym garnku. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy na nią cebulę. Mieszając czekamy, aż warzywo się zeszkli (nie zarumieni). Dzięki temu cebula zachowa swój smak i pozostanie soczysta. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, gałązki tymianku, kilka łyżek wody, whisky, cukier, pieprz i sól. Wszystko mieszamy. Smażymy danie ok. 15 minut pilnując, aby warzywa się nie rozgotowały. Zarówno marchew, jak i cebula powinny być chrupiące, niezbyt miękkie. Po upływie tego czasu wyłączamy ogień i pozostawiamy sałatkę do wystudzenia. Na koniec zdobimy ją szparagami, groszkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli ktoś jest amatorem ciepłych posiłków, może spożywać sałatkę bez studzenia. Wtedy jednak będzie wymagała połączenia z innymi składnikami, np. ziemniakami lub ryżem. Wspaniale smakuje także z różnego rodzaju mięsem lub rybą. Należy jednak pamiętać, że ze względu na zawartość alkoholu sałatki nie mogą spożywać dzieci.
Wszystkie przepisy