Składniki:
główka sałaty lodowej
2-3 pomidory
2 łodygi selera naciowego
średni ogórek
10 rzodkiewek
zielona i czerwona papryka
sól
pieprz
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
sok z 1 cytryny
cukier
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Na początku przygotować sos winegret. Do oliwy wlać dwie łyżki wody i sok z jednej cytryny. Ubijać mieszaninę widelcem, aż sos będzie biały. Następnie doprawić solą i cukrem do uzyskania pożądanego smaku. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę lodową porwać na kawałeczki, pomidory pokroić w ósemki lub dużą kostkę. Łodygi selera naciowego, rzodkiewki i ogórek pokroić na plasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, niezbyt długie paseczki. Wszystkie warzyw przełożyć do jednej dużej miski, wymieszać. Następnie polać przygotowanym wcześniej sosem winegret i ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Można także dodać łyżkę pokrojonej zieleniny, na przykład koperku lub natki pietruszki. Odstawić na godzinę do lodówki. Sałatka wiosenna to smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny, a także idealne drugie śniadanie do pracy.
Wszystkie przepisy