Składniki:
30 dag młodziutkich liści botwinki bez łodyg
kilka plasterków szynki prosciutto crudo di Parma lub szwarzwaldzkiej
cukier trzcinowy ciemny
20 dag truskawek
łyżka prażonych ziaren słonecznika
płatki róży
Sos: 1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka łagodnej musztardy
sól
świeżo zmielony biały pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Liście botwinki przebrać i opłukać. Paseczki szynki skarmelizować w cukrze. Truskawki przekroić na połówki, połączyć z botwinką, szynką, posypać ziarnami słonecznika i płatkami róży. Wymieszać składniki sosu i polać sałatkę. Podawać z czerwonym winem z charakterem, np. włoskim barolo.
Wszystkie przepisy