Składniki:
Podudzie z indyka: 1 szt
groszek mrożony: 100g
sałata: 10 liści
Pomidor: 1 średni
ogórek kiszony: 1 szt
oliwki zielone: 10szt
cebula: 30g
kalafior lub brokuł: 100g
jogurt naturalny: 50g
musztarda: 1 łyżeczka
curry
sól
pieprz
oregano
bazylia
czosnek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Może to być sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jednak warto ugotować podudzie specjalnie do tego przepisu i zamrozić, a przed przygotowaniem sałatki odgrzać np. w mikrofali. Podudzie bez skóry gotujemy w mocnym wywarze jarzynowym, obieramy mięso z kości. Liście sałaty myjemy i rwiemy układając na talerzu. Pomidora, ogórka i cebulę kroimy, rozkładamy na sałacie i lekko solimy. Kalafiora i brokuła i groszek gotujemy na parze, osączamy i lekko przestudzone wykładamy na warzywa, na to pokrojone mięso z indyka i oliwki pokrojone w plasterki. Z jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos, którym polewamy ciepłą sałatkę. Smacznego.
Wszystkie przepisy