Składniki:
200 gram pieczarek
2 łyżki masła
6 orzechów włoskich
1/2 puszki zielonego groszku
jabłko
mała cebula
3-4 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
łyżka koperku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Umyte pieczarki kroję na plasterki i podsmażam na maśle. Przekładam do salaterki i solę, wedle uznania, ale zbytnio nie przesalając. Rozdrabniam orzechy na małe kawałeczki i rumienieję je na patelni pozbawionej tłuszczu. obieram i siekam cebulę. Odsączam groszek z wody. kroję na małe kawalki umyte jabłko. Szykuję przepyszny sosik, który powstaje z wymieszanego z jogurtem majonezu, przyprawiam szczyptą soli i pieprzu. Do podsmażonych i ostygłych pieczarek dodaję wszystkie składniki, czyli orzechy, jabłko, groszek i cebule. Mieszam wszystko dokładnie i zdobie kleksami przygotowanego sosu z majonezu. Calość pięknie wygląda w momencie, kiedy posypuję sałatkę koperkiem. Wszystkim polecam i życzę smacznego.
Wszystkie przepisy