Składniki:
2 piersi kurczaka
łyżeczka przyprawy typu wegeta
różowy grejpfrut
6 konserwowych śliwek
200g ciemnych winogron
łyżeczka musztardy dijon
skorka starta z pół cytryny
5 łyżeczek majonezy
garść orzechów włoskich
pieprz
sól
natka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki. Winogrona umyć. Śliwki osączyć, pokroić w ćwiartki. Orzechy grubo posiekać. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć wegetą. Zawinąć w folię aluminiową i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stC. Mięso ostudzić, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Razem z owocami ułożyć w salaterce. Majonez wymieszać z musztardą i skórka z cytryny. Polać sałatkę. Posypać posiekaną natką i kawałkami orzechów. Oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.
Wszystkie przepisy