Składniki:
szklanka ryżu ugotowanego na sypko
po 100g bekonu i podwędzanej kiełbasy
2 papryki (czerwona i zielona)
80g czarnych oliwek
150g żółtego sera
mielone ziele angielskie
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
natka
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek i dymkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Ser pokroić w słupki, wędlinę – w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażyć najpierw czosnek, a następnie wędlinę. Odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć paprykę i dymkę. Połączyć z wędliną, ryżem i serem. Dodać oliwki. Doprawić solą, pieprzem i zielem angielskim. Posypać natką. Podawać po wystudzeniu
Wszystkie przepisy