Składniki:
ser feta: 1 opakowanie
pomidory: 3 duże
ogórek: 1 szklarniany
cebula: 2 średnie
kapusta pekinka: 1
śmietana słodka: 1
majonez: 1 mały
jajka: 3 ugotowane na twardo
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kapustę pekinkę pokroić w średniej grubości paski (około 5 mm). Cebulę pokroić w plasterki dosyć cienkie. Pomidory, jajka i ogórek posiekać w dużą kostkę. Ser feta pokroić w dosyć dużą kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać około 3-4 duże łyżki majonezu z około 1-2 dużych łyżek śmietany słodkiej i dodać do tego pieprz. Pokrojone składniki wymieszać z otrzymanym sosem. Nie dodajemy do tego soli, ponieważ ser feta jest już i tak dość słony. Najlepiej podawać schłodzone w lodówce. Doskonale nadaje się zarówno do potraw z grilla, jak i na samodzielne danie.
Wszystkie przepisy