Składniki:
serek wiejski: 1
cykorie: 4
pomidory: 3
por: 1
majonez: 4 łyżki
ocet winny: 1 łyżka
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Cykorię, pomidory oraz pora myjemy. Cykorię kroimy w paski, pomidory w kostkę, a pora w plastry. Warzywa wrzucamy do miski. Następnie dodajemy do nich majonez, ocet winny oraz przyprawy i wszystko ze sobą mieszamy. Na koniec składniki zalewamy serkiem wiejskim i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Cykoria nie jest powszechnie spożywanym warzywem w naszym kraju. A szkoda. Zawiera bowiem mnóstwo cennych dla zdrowia i urody wartości odżywczych. Jej głównymi ""atutami"" jest zawartość witaminy A, witaminy C, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Dzięki bogactwie manganu cykoria przyspiesza spalanie tłuszczy oraz przemianę materii. Warzywo to wspomaga również wydzielanie soków żołądkowych, co znacznie poprawia proces trawienia. Cykoria jest także poważnym orężem w walce z niebezpiecznymi dla zdrowia wolnymi rodnikami oraz przedwczesnym starzeniem się skóry.
Wszystkie przepisy