Składniki:
Małe kulki mozzarelli 250 gr Kiełki słonecznika 100 gr Lollo bianco lub sałata masłowa 2 jajka ugotowane na twardo(mogą być przepiórcze) Oliwki zielone-10-12 szt. Pomidorki koktailowe 200 gr małe ogórki gruntowe -4 szt bazylia Sos miodowy vinegrette ocet balsamiczny oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki miodu czosnek sól ,pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Sałatę i kiełki myjemy i suszymy.Ugotowane jaja kroimy w ósemki, pomidorki kroimy na pół ,ogórki na grubsze plasterki. Sałatkę możemy układać na osobnych ,stanowiących porcje talerzach.Wszyskie składniki układamy na sałacie wg.własnego uznania.Posypujemy bazylią.Tuż przed podaniem polewamy sosem. Sos mieszamy w w słoiku w proporcjach -1/3 ocet balsamico+ 2/3 oliwa,wrzucamy ząbek czosnku (przekrojony),moraz miód ,sól i pieprz do smaku.Zakręcamy słoik i mocno wstrząsamy.Pozostawiamy na min 15 minut,aby przeszedł zapachem czosnku.
Wszystkie przepisy