Składniki:
kukurydza: 1puszka
groch: 1puszka
tuńczyk: 3 puszki
czerwona fasola: 1puszka
marynowane pieczarki: 1słoik
ser żółty: 10 dag
ryż: 20 dag
majonez: ok. 4-5 dużych łyżek
przyprawy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Należy pamiętać że przepis jest przeznaczony dla studenta który jak to bywa często, ma bardzo mało czasu, a także ilością kasy nie grzeszy. Zaczynamy!!! Ugotować ryż - al dente (chyba tak się pisze ), otworzyć wszystkie puszki i słoiki, odsączyć płyny w których kąpały się nasze składniki, wsypać wszystko najlepiej do 1 rondelka, po kolei kukurydzę, tuńczyka, groch, tuńczyka, fasolkę czerwoną, tuńczyka, pieczarki i ser (wcześniej pokrojone w kostkę), teraz należy wsadzić we wszystko tyle majonezu ile na oko będzie potrzeba, a później doprawić przyprawami - solą, pieprzem, curry, majerankiem i oregano. Wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej sałatki. Właśnie otrzymaliśmy sycący obiad na ok. 3 dni... dla jednej osoby, lub tyle sałatki aby obdzielić nią 5-6 osób. Pamiętajmy aby sałatkę przechowywać w lodówce!!! Zalecam też schłodzić przed podaniem, a podawać z pieczywem posmarowanym masłem.
Wszystkie przepisy