Składniki:
tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
fasola czerwona: 1 puszka
groszek konserwowy: 1 puszka
kukurydza: 1 puszka
majonez: 2 łyżki
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Kukurydzę, fasolę czerwoną i groszek konserwowy wrzucamy razem do durszlaka. Warzywa dokładnie płuczemy zimną, bieżącą wodą. Następnie przekładamy je do miski. Tuńczyka odsączamy z sosu i dodajemy do warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy dwie łyżki majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. Niewątpliwym atutem smakowym oraz prozdrowotnym tej sałatki jest tuńczyk. Ryba ta jest bogata w witaminy A, D, B3, B6 i B12. Nie brakuje jej także minerałów, takich jak wapń, fosfor, cynk i magnez. Tuńczyk zawiera również mnóstwo białka. Jeśli spożywamy tuńczyka w sosie własnym nie musimy się też martwić o zbędne kalorie. Tłuszczu w tej rybie jest bardzo mało i zawiera on kwasy Omega 3, które posiadają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Wystarczy wymienić, że poprawiają ukrwienie mózgu i przesyłanie sygnałów nerwowych, krzepliwość krwi oraz obniżają nadciśnienie.
Wszystkie przepisy