Składniki:
dymka - 4 szt
jajka - 2 szt
mąka - 400 g
oliwa z oliwek - 6 łyżeczek
rzodkiewka - 1 pęczek
ser feta - 1 opakowanie
Oliwki- 300g
pomidory 3 szt
siemie lniane - 4 łyżki
soczewica czerwona - 1 szklanka
sól
pieprz
papryka w proszku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Z fety, mąki, jajek, soli, pieprzu, papryki i oliwy wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Soczewice ugotować. Posiekać dymkę łącznie ze szczypiorkiem, zetrzeć rzodkiewki. Dusić, dodając gotową, mało odsączona soczewice i siemię. nagrzać piekarnik do 180 stopni. ciasto włożyć do formy. /ponieważ jest dosyć rzadkie ugniatać je i rozciągać przez folie alu a nie ręką (nie przykleja się)/. włożyć do pieca na około pół godziny, tak aby się lekko zarumieniło. wyjąc, nałożyć farsz (wcześniej farsz doprawić do smaku. wstawić na ok. kwadrans. Pomidory i oliwki pokroić wedle uznania. Ułozyć na talerzyku. Fetę z nadzieniem- ułożyć na pomidorach. Polać odrobiną oliwy. Można ozdobić listkiem bazylii.
Wszystkie przepisy