Składniki:
• 50 dag pieczarek • 5 jajek ugotowanych na twardo • puszkę zielonego groszku • szklankę grubo startego ostrego sera • pęczek szczypiorku • 8 łyżek majonezu • sól • świeżo zmielony pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 7 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 100 zł
 

Sposób przyrządzania

Obierz pieczarki. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź, pozostaw do wystygnięcia. Następnie pokrój je na plastry i lekko odciśnij z nadmiaru wody. Szczypiorek umyj, osusz, drobno pokrój. Jajka obierz i pokrój na niezbyt drobną kostkę. Groszek odsącz z zalewy. W szklanej misce układaj warstwami pieczarki, groszek, ser, szczypiorek, każdą warstwę smarując majonezem i posypując szczyptą pieprzu. Ostatnią warstwą niech będzie ser. I jego już nie smaruj majonezem. tylko posyp szczypiorkiem dla dekoracji. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin, by nabrała pełni smaku
Wszystkie przepisy