Składniki:
biała kiełbasa:1 kg,śliwki suszone:10 dag,jabłko:1 szt.,cebula:2 szt,majeranek:1 op.,jałowiec:20 ziaren,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Rozgrzac patelnię,na gorącą ułożyc pęta białej kiełbasy surowej,obsmażyc na silnym ogniu z obu stron.W trakcie gęsto nakłuwac, widelcem,aby wypłynął tłuszcz z kiełbasy.Dodac cebulę pokrojoną w półplasterki i pokrojone na cząstki jabłko,oraz suszone śliwki bez pestek.Pod koniec smażenia(ok.0,5 h) dodac rozgniecione ziarna jałowca.Całosc posypac obficie majerankiem.Przykryc pokrywką patelnię,aby całośc przeszła majerankiem.Można spożywac na gorąco do żurku,lub na zimno do chleba.
Wszystkie przepisy