Składniki:
2 brokuły
10 plasterków boczku
1 czerwona cebula
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
sól
pieprz
2 łyżi octu
3 łyżeczki cukru
4 łyżki majonezu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Brokuły ugotować w osolonej wodzie, rozdrobnić różyczki i wrzucić do miski. Można dodać pokrojoną łodygę jeżeli nie jest zbyt zdrewniała. Boczek pokroić w drobne kawałki, obsmażyć i dodać do miski. Rodzynki namoczyć w wodzie. Gdy trochę spęcznieją odsączyć i wrzucić do miski. Do całości dodać cebulę pokrojoną w piórka i trochę rozdrobnione orzechy włoskie. Sos: zagotować ocet i dokłdnie rozpuścić w nim cukier. Gdy ostygnie dodać majonez, wymieszać dokładnie i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki
Wszystkie przepisy