Składniki:
Ciasto: 1/2 kg mąki
2 jaja
1 szkl.mleka
5 dkg drożdzy
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli Farsz: 1/2 kg kiszonej ugotowanej odciśniętej kapusty
5 dkg ugotowanych suszonych grzybów
1 cebula posiekana i usmażona na złoto
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Składniki farszu (kapusta i grzyby)zmielić w maszynce do mięsa dodać usmażoną cebulę ,doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był zbyt rzadki dodać łyżkę bułki tartej. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek podzielić go na 20 części. Z każdej części uformować placuszek na środek nałożyć łyżeczkę farszu i skleić formując kulkę. Ułożyć kulki obok siebie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temp. 180' ok. 30 min. Bułeczki powinny się "zrosnąć " w trakcie pieczenia. Podawać z barszczykiem. Smacznego
Wszystkie przepisy