Składniki:
K apusta kwaszona 1 kg
słodka kapusta 1 kg
wieprzowina 750 gramów
wołowina 500 gramów
boczek wędzony 500 gramów
słonina 300 gramów
cebula 4 sztuki
surowe śliwki 150 gramów
listek laurowy 2 listków
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
kiełbasa 200 gramów.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Oczyścić boczek, pokroić na cienkie plastry, oczyszczoną słoninę pokroić w kostkę. Słoninę i wędzony boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu podrumienić cebulę pokrojoną w kostkę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć drobno poszatkować i połączyć kapustę z kwaszoną.W dużym emaliowym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrojone w paski śliwki suszone. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli, przez 4-5 dni po około 4 godziny uważając aby bigos się nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liść laurowy. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem
Wszystkie przepisy