Składniki:
0,5 kg. surowego boczku
5 łyżek oleju
po 1 łyżeczce wegety

przyprawy do wieprzowiny
papryki
przyprawy do grilla

3 ząbki czosnku
2 duże cebuke
pół łyżeczki pieprzu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Boczek kroimy w plastry grubości 1 centymetra, olej wlewamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy wszystko razem, dodajemy posiekany czosnek. Smarujemy plastry boczku powstała marynatą , cebule kroimy na ósemki i obkładamy nią boczek. Tak przygotowane męsko wkładamy do lodówki na kilka godzin by skruszało minimum 4 godziny. Pieczemy na grillu około 15 minut boczek i cebulkę. Podawać z pieczywem oraz kiszonym małosolnym ogórkiem lub ogórkiem konserwowym
Wszystkie przepisy