Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki

1 szklanka mocnej herbaty

0,5 szklanki miodu

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu. Masa: 2 galaretki cytrynowe

1 kg winnych jabłek

2 łyżki posiekanych orzechów

2 łyżki rodzynek

10 dag cukru

łyżeczka masła.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 60 minut
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Przygotowanie cista: połączyć ze sobą miód, cukier, herbatę, olej i jajka, dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem, zmiksować. Ciasto piec 50 minut w 200stopniach. Przygotowanie masy: galaretki rozpuścić (pół litra wody). Umyte jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, dodać cukier i 5 minut prażyć na maśle, następnie dodać rodzynki i orzechy, wymieszać. Wystudzone jabłka połączyć z tężejącą galaretką. Zimny piernik przeciąć na dwa placki, przełożyć masą i polać polewą.
Wszystkie przepisy