Składniki:
czerwone gronowe wino: 1 litr
cukier: 1/3 kg
cynamon: 3 dkg
goździki sklepowe: 3 dkg
arak: 3/4 litra
gorzka pomarańcza: 1
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Napoje, Drinki
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Wino wlewamy do dużego dzbana. Wsypujemy do niego cukier. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru w alkoholu. Następnie dodajemy arak, goździki i cynamon. Te składniki również dokładnie ze sobą mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut. W międzyczasie pieczemy do zarumienienia gorzką pomarańczę. Kroimy ją na pół i wrzucamy do dzbanka. Gotowy alkohol rozlewamy do butelek, korkujemy i pozostawiamy na tydzień w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Biszof jest trunkiem polecanym głównie do śniadania. Choć trudno sobie wyobrazić tradycyjne polskie śniadanie z lampką mocnego alkoholu… Nalewka jest alkoholem używanym niegdyś w medycynie. Wzmacnia bowiem działanie wielu ziół. W XVII wielu była tak popularnym lekarstwem, że podawano ja także dzieciom. Podobno wynalazł ją ojciec medycyny, czyli Hipokrates. Do Polski trafiła znacznie później, bo w okresie baroku.
Wszystkie przepisy