Składniki:
białe kiełbaski: 4-6 sztuk
stary ser żółty: 10 dag
cebula: 1 sztuka
pieczarki: 20 dag
mąka: 1 łyżka
masło: 2 łyżki
słodka śmietanka: 1/2 kubeczka
sól
pieprz
zielona pietruszka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do zarumienionej cebulki dodajemy pieczarki i dusimy aż wyparuje woda. Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek, zagotowujemy i przyprawiamy. Białą kiełbasę gotujemy ok. 10 - 15 min. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy kiełbaski i zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni. Wyciągamy, polewamy sosem, posypujemy startym serem i dopóki ser sie nie rozpuści. Podajemy posypane posiekaną natka pietruszki z grzankami.
Wszystkie przepisy